Skip to main content

Posts

Luahan #2

Rasa nak menulis. Tengok previous post, sigh... I was about to write the same topic. The never ending conflict.
Tension la. Nak lawan, tak boleh. Bila dibagi hujah, tak diterima.  Kalaulah dia faham yang aku ni, sentiasa punya keinginan untuk menjadi lebih baik.
Asyik ditekan. Dipaksa. Dikutuk. Suami kata redha. Bagaimana mampu untuk aku redha jika setiap hari dicemuh. Setiap hari sampai aku takut jadi doa.
Apa yang aku buat ni bukan memberontak. Aku asingkan diri seketika sebab aku tak larat dah nak hadap, nak dengar benda2 yang buat semangat aku jatuh. Aku xlarat dah kali ni. Sebab setiap hari. Setiap kali.  Serius aku tak larat.
So biar aku menyendiri. Sambil hiburkan hati.
Recent posts

Luahan

Disebabkan kawan2 baik aku ramai yang kerja company besar macam TNB and Petronas, pakai kereta cantik, aku selalu kena pandang hina. Aku sedar la aku kerja biasa2 jer... Sebut nama company pun orang tak kenal. Tapi at least aku boleh lah make a living from that.
Walaupun gaji tak besar, mampu lah nak suap mulut sendiri takde sampai susahkan orang. Walaupun pakai Proton je bukan kereta gempak2 pun, mampu lah commute ke sana ke mari tanpa bergantung kat orang. Dan bolehlah nak save duit pergi travel sesekali lihat dunia.
Takde rumah pun kena hina jugak. Memangla kalau nak compare dengan orang lain yang sama usia, aku agak terkebelakang dari segi property. Tapi buat masa ni aku memang tak berani nak beli rumah sebab aku kerja belum stabil. Of course aku ada impian nak ada property sendiri before 30 tapi benda tu bukannya mudah tapi aku positif yang masa yang sesuai akan tiba. At least doakan la aku daripada hina2 aku ni miskin.
Asyik kena pandang hina ni kadang2 aku down la jugak. Kalau …

Part 2: Fibroid Removal Surgery

As promised, dalam post kali ni aku nak cerita pasal my surgery experience pulak. The surgery was scheduled at 11am, 18/4/2017 (Selasa). Mind you I'm very excited to write this because it was truly an amazing and thrilled experience for me! Bahahah.
Day 1: Operation Day
Aku datang hospital pagi tu dengan abang aku pukul 7am. Ada isu dengan insurans sebenarnya tapi pasal insurans aku akan cerita in another post ok! Dan post tersebut akan penuh dengan perkataan babi ye haha mintak mahap awal2. Long story short, operation aku terpaksa ditunda ke petang. 
Aku masuk ward dalam pukul 1pm, get ready for operation pastu pukul 2.15pm dah masuk operating theater. Everything was so fast sebab schedule dah lari kan.

Amek darahhh. Aku tak takut jarum ye tapi memang setiap kali kena cucuk aku macam always dramatic and kekadang siap jerit padahal bukan sakit pun. Tahpape kan.

Tukar uniform. Baju ni sexy nak mati. Takde seluar plak tu isk. Ni aku sempat la selfie sementara tunggu doktor bius datang …

Part 1: Diagnosed With Uterine Fibroid

Salam and hai! Its been a while ey. Baca balik previous posts alahmakkk apsal macam lonely gila and macam tak bahagia je hidup aku hahaha. Ok so now I'm back on my blog! Sebenarnya nak share pasal my fibroid experience. Yes fibroid you read it right.

Aku mula dengan back pain. 2 minggu jugak la back pain tak baik2. Disebabkan dah rasa tak selesa, on 10/4 lepas kerja aku pergilah check dekat Hospital Umra, Seksyen 13 Shah Alam. Doctor tekan2 belakang, aku rasa sakit. Titik sakit dia kat belakang and bawah sikit macam kat area pinggang. Lepastu doctor suruh baring pulak. And then dia start tekan2 perut. Again aku rasa sakit. Titik sakit tu dekat area rahim. Aku mention titik sebab tak semua area sakit tau, ada certain point yang bila doctor tekan, baru rasa sakit tu. Lepastu doctor scan... and dia tanya, "u dah kahwin ke?" Aku jawab belum. Dia keep gerak2kan benda scan tu (oh btw, gel tu sejukk hihihi) lepastu dia tanya lagi, "u dah kahwin ke?"  Eh doctor ni paha…

Takdir

Jalan cerita yang Allah tuliskan untuk kehidupan kita sentiasa tepat dan terbaik dan indah di penghujungnya.  Yang penting, bersyukur sentiasa. Sebab syukur tu kunci untuk bahagia ^_^

2017 Resolutions

Macam biasa menjelangnya tahun baru mestilah nak ada senarai azam baru. Barulah determined sikit jiwa ni kan. Tapi nak tengok dulu lah apa azam aku tahun lepas tercapai ke idokk haha (bukak balik archive blog).
1. Aku nak start join running event. - ACHIEVED. YAHOOO! I joined 2 events last year :* 2. Target nak pergi oversea 2 kali untuk tahun 2016 ni. - OVER-ACHIEVED. YAHOOO! Travel oversea 3 kali tahun ni hahaha. 3. Menyahut seruan #2kerja Ahmad Maslan. - OVER-ACHIEVED. YAHOOO! Bukan takat #2kerja tapi bermacam2 kerja aku buat. Aku jual Mora, jadi part-time barista di Rockcoffee dan juga memandu Uber!  4. Harap masa depan yang lebih baik in terms of career. - Carry forward ke tahun 2017! InshaAllah. 5. Nak rumah sebijik untuk investment. - Yang ini masih jauh haha.  6. Nak stay single untuk tahun 2016. - Rasa bongok plak ada azam ni Tapi bongok2 pun, ACHIEVED! Kahkahkah.

Eh not bad jugak pencapaian aku 4/6. Ni yang rasa bersemangat untuk berazam 2017 pulak! Ok for this year my resolutions…

2016 Recap

Bismillah. Happy 2017 gaiss! Alhamdulillah for another year.

2016 has been quite a tough year for me. Yea orang tengok my life macam fun je kan ke sana ke sini but trust me sesiapa saja walaupun wajah dia sentiasa gembira, you can never guess what's on their inside. Banyak perkara yang merunsingkan sebenarnya. But I chose to go with the flow, hadap apa yang datang and just live my life. Apa nak jadi, jadi. Gitu lah konsepnya.

I lost my job mid last year, and then worked in a completely different field. Been job-hunting every now and then but belum ada rezeki kot. So I just continued doing what I was doing. Walaupun gaji drop almost half from previous job, alhamdulillah money is always there. Macam2 la aku buat nak tampung kehidupan ni kan. Aku pulak kaki jalan dan kaki makan. But I am always grateful for whatever I have anyway. Sikit, banyak semuanya rezeki.

I've also been pressured by closest people around me. Like, why doing something different than what I learnt in uni. Deg…